מה זה טאבון?
הטאבון הוא תנור אפיה אשר בנוי ומעוצב בצורה ייחודית ובעל תכונות אפיה, בישול וצליה מדהימות.
היסטוריה
הטאבון קיים בתרבויות שונות בעולם בצורות ושמות שונים, לדוגמא תנור לבנים, תנור אבן, תנור עצים או תנור פיצות. לכל אחד מקור אתני מעט שונה ומבנה וחומרי גלם ייחודיים לו אבל כולם פועלים על עקרון דומה – אפיה, בישול או צליה בחום גבוהה.
הטאבון כמו שאנחנו מכירים אותו במזרח התיכון היה עשוי מחומר עמיד לחום כמו חרס, בוץ, אבן או בטון וחומרי הבערה היו עצים, פחמים, גללי בעלי חיים יבשים ובעצם כל דבר שהיה דליק לאורך זמן.
מבנה הטאבון
הטאבון הקלאסי בנוי ממשטח אפיה ישר ועליו כיפה חזקה ועמידה, לעיתים מלווה בארובת עשן ובעל פתח אחד או שניים, הראשון להכנסת המאכלים השונים והשני לתחזוק ותפעול חומה הבערה.
בזכות הצורה הייחודית של הטאבון הוא יכול שמור על חום גבוהה לאורך זמן רב ובכך לאפות, לבשל ולצלות מנעד רחב של מאכלים.
הטעם
בשילוב החום הגבוהה והלהבה החיה של הטאבון המאכלים מקבלים מעין ארומה מעושנת ושרופה קלות מה שמשדרג את הטעם בצורה משמעותית.
לפיכך הטאבון זכה למוניטין כל כך מרשים ברחבי העולם ורבים יעדיפו אפיה, בישול או צליה בטאבון על ידי התנור הרגיל.
כיום ניתן לראות טאבונים, תנורי אבן, תנורי עצים ותנורי פיצות במגוון רחב של מסעדות, פיצריות ובתי עסק.
כפי שבטח כבר הבנתם המאכל האייקוני של הטאבון הוא הפיצה והיא אכן הרבה יותר טעימה בטאבון מאשר בתנור רגיל. אבל היא ממש לא המאכל היחידי שאפשר להכין בטאבון ועל כך נדבר בהמשך 🙂
מהפכת הטאבונים הביתיים
אם עד השנים האחרונות הטאבון היה מוצר יקר מאוד ובבעלות מסעדות ובתי עסק בלבד כיום המצב השתנה.
בשנים האחרונות חלה מהפכה בתחום הטאבונים והחלו לצוץ בעולם טאבונים ביתיים מצוינים שיכולים להגיע לטמפרטורה של 500 מעלות צלזיוס ולאפות פיצה ב-60 שניות.
כן, כן שמעתם נכון – פיצה טרייה אצלכם בבית בלא פחות מדקה.
כל הטוב הזה קרה בזכות חברות כמו Ooni, Gozney, Bertello, Camp Chef ועוד רבות וטובות אחרות.
החברות הללו החלו לייצר טאבונים ביתיים, קומפקטיים, ניידים וקלי משקל.
אותם טאבונים ביתיים מתאימים לשימוש בכל חלל חיצוני (וחלקם גם לפנימי) – מרפסת, חצר, גינה, טיול קמפינג או ערב בחוף היום.
רמת התפעול שלהם קלה מאוד ומתאימה לצרכן הבסיסי ולא למומחים בלבד ככה שאין לכם מה לדאוג.
אז למה שווה לקנות טאבון ביתי?
חוץ מיתרונות האפיה המדהימים שיש לו הטאבון הוא יותר מרק כלי מטבח, הוא אירוע שלם.
הוא מצוין למשפחות שרוצות פעילות מהנה ומתגמלת – מתהליך הכנת הבצק, הרוטב והתוספות דרך האפיה של הפיצות ועד הארוחה המשותפת.
כמובן שהוא מתאים גם לאנשים שרוצים לארח אירועים חברתיים טעימים במיוחד וליהנות מאווירה טובה מסביב לטאבון.
ואם לא חוויתם טיול קמפינג עם טאבון ביתי נייד תופתעו לגלות כמה זה משדרג את החוויה.
מה תוכלו להכין בטאבון הביתי?
למעט המלכה הבלתי מעורערת – הפיצה, אפשר להכין מגוון של מאכלים מצוינים בטאבון הביתי.
- מאפים – ניתן להכין פוקצ'ות, קלצונה, לחמעג'ון, עראיס, פיתות ולחמים שונים.
- בשר – אין בעיה להשתמש בטאבון הביתי לנתחי בשר, ניתן להשתמש במחבת יצוקה, סיר מתאים או תבנית צלייה ייעודית והבשר יצא פשוט מצוין.
- עוף – ניתן להכין את העוף האהוב במגוון צורות, אפילו אפשר להכניס עוף שלם לטאבון והוא יצא עסיסי וטעים.
- דגים – גם דגים יכולים להכניס לטאבון, בייחוד אם אתם אוהבים דגים מעושנים. אפשר להכין אותם במגוון דרכים אבל לא חייבים להסתבך – מספיק תבלינים ולעטוף בנייר כסף ויש לכם ארוחה מצוינת.
- ירקות – לטאבון אפשר להכניס ירקות ובשפע, ירקות שרופים בטאבון זה אחד המאכלים הטעימים ביותר. גם כאן ניתן להשתמש בכלי צליה או אפיה אבל גם ניתן לעטוף ירקת שלמים בנייר כסף ולזרוק לבפנים. התוצאה מדהימה.
- קינוחים ומתוקים – כן גם המנה האחרונה נכנסת לטאבון. ניתן להכין פיצה שוקולד, כנאפה, קרמבל ועוד המון.
כמובן שיש עוד המון מאכלים שתוכלו להכין בטאבון הביתי, הכל תלוי בדמיון וביצירתיות שלכם. כמובן שברחבי הרשת תמצאו המון מתכונים מעולים.
החברות והדגמים המומלצים לטאבון ביתי
כמו שבטח ניחשתם יש מגוון רחב של חברות שמייצרות טאבונים ביתיים.
אנחנו לא נתעסק בכולן וננסה להתמקד ברלוונטיות ביותר.
Ooni
אם כבר חקרתם קצת על טאבונים ביתיים בטוח ששמעתם על חברת Ooni.
חברת Ooni הוקמה על ידי קריסטיאן ודרינה בשנת 2012 והם לקחו חלק משמעותי בהנגשת הטאבונים לצרכן הפרטי ולא רק למסעדות ובתי עסק.
הטאבונים הביתיים של Ooni מתאימים לשימוש חיצוני ולגמרי יכולים לתפוס מקום של כבוד במרפסת, בגינה או בחצר והקטנים מבניהם יתאימו גם לטיול קמפינג או לינה בחוף הים.
כל הטאבונים של חברת Ooni מגיעים לחום של 400-500 מעלות צלזיוס ויאפו לכם פיצה ב1-2 דקות.
ל-Ooni מגוון מרשים מאוד של דגמים (6 במספר) ולכל אחד מפרט שונה ותכונות יחודיות. לדוגמא ה-Koda 12 פועל על גז והוא קומפקטי, קל משקל וזול יחסית – אם תרצו טאבון ביתי נוח לנשיאה ואחסון זה יכול להיות האחד בשבילכם, לעומת זאת דגם ה-Karu 16 הוא דגם יוקרתי שיכול לפעול על מגוון סוגי בעירה : גז, עצים או פחמים. ה-Karu 16 בעל דלת זכוכית מבריקה מד חום דיגיטלי וארובת עשן.
הטאבונים של Ooni זכו להכרה רבה בעולם ואפילו בפרסים והם אהובים מאוד בישראל.
כאן ניתן לראות סקירה מלאה של דגמי Ooni השונים >>
Gozney
תום גוזני מייסד החברה מיצר טאבונים כבר שנים רבות, הוא החל את דרכו בבניית טאבונים כמעין תרפיה להתמכרות שלו לסמים.
בהתחלה בנה טאבונים מוסדיים לעסקים וב-2016 הצטרף לחגיגת הטאבונים הביתיים.
המטרה – לייצר טאבון ביתי יעיל במיוחד שיכול לפעול על עצים וגז, נוח לתפעול ובעל מראה ייחודי. אין ספק שהוא עמד במשימה.
חברת Gozney השיקה את ה-Gozney Roccbox טאבון הפיצות הביתי הראשון שלה שהפך במהרה להצלחה מסחררת ולפרסום רב (ואפילו לפרסים).
ה-Roccbox יכול להגיע לטמפרטורה של עד 400-500 מעלות צלזיוס ולאפות פיצה ב1-2 דקות (על פי חברת Gozney).
כמובן שהוא מתאים לשימושים אחרים מלבד פיצות ותוכלו להכין איתו מגוון מאכלים שונים.
לסקירה מלאה על טאבון ה-Gozney Roccbox לחצו כאן >>
Bertello
טאבון הפיצות של חברת ברטלו הוא גם מתחרה מוביל בתחרות אין ספק, ה-Bertello מיוצר בסטנדרט אמריקאי גבוהה ונולד מתוך אהבה ענקית לפיצות בוטיק איכותיות.
טאבון ה-Bertello הושק בקמפיין קיקסטארטר (גיוס המונים) והצליח לגייס את מלוא הסכום בתוך 24 שעות בלבד.
כמו כן הטאבון כיכב גם בגרסה האמריקאית לתוכנית הכרישים (Shark Tank) מה שנתן לו הכרה מרשימה ברחבי ארצות הברית.
הטאבון הביתי של Bertello יכול להתחמם לטמפרטורה של 450 מעלות צלזיוס בתוך 15 דקות בלבד ולאפות פיצה תוך 1-2 דקות (על פי חברת Bertello).
לטאבון מגוון רחב של אפשרויות בעירה – גז, שבבי עצים או עצים רגילים.
גם הוא מתאים למגוון רחב של סוגי מאכלים וממש לא רק לפיצות.
Camp Chef Italian Artisan
גם לחברת Camp Chef יש טאבון פיצות לא רע בכלל. הוא מתאים לשימוש חוץ כמו מפרסת פתוחה, חצר או גינה ומעולה גם לשטח. הוא פועל על בלון גז ככה שאין צורך להתעסק בהבערת עצים.
על פי Camp Chef הוא מתחמם לטמפרטורה של 400 מעלות צלזיוס ב-15 דקות בלבד.
הייחודיות של ה Italian Artisan Pizza Oven הוא מיקום מבער הגז שנמצא בתחתית הטאבון ומאפשר בקרה נוחה על הנעשה בפנים הטאבון ועל רמת החום.
איך בוחרים טאבון ביתי
אז לפני שאנחנו בוחרים טאבון ביתי יש כמה פרמטרים שנרצה לקחת בחשבון, כל אחד מהם יעזור לנו לקבל את ההחלטה הסופית לגבי איזה טאבון ביתי נבחר לרכוש.
ניידות, אחסון ומשטח אפיה
גודל ומשקל הטאבון הביתי הם פרמטרים חשובים לפני הרכישה.
יש מגוון רחב של טאבונים ביתיים לחברות שונות, חלקם גדולים חלקם קטנים, חלקם כבדים יותר וחלקם קלים יותר.
חשבו האם הטאבון הביתי הולך לשמש אתכם בעיקר בבית? או שמה תרצו לטייל איתו ולקחת אותו לקמפינג? אם אתם יודעים מראש שתרצו להתנייד איתו בקלות ממקום למקום עדיף לכם לבחור בטאבון קל כמו ה-Ooni Koda 12 במשקל 9.25 ק"ג. במידה ומטרתו של הטאבון הוא שימוש ביתי בלבד כמו ערבי פיצות או מפגשים משפחתיים – אין בעיה לרכוש טאבון גדול וכבד יותר.
כמו כן חשבו האם יש לכם די מקום לאחסון טאבון במימדים גדולים? או שתעדיפו טאבון בעל מימדים קטנים לחיסכון במקום.
כמובן שגם גודל משטח האפיה רלוונטי, האם תסתפקו בפיצות אישיות/זוגיות בגודל 30 ס"מ (12") או שתרצו משטח אפיה גדול 40 ס"מ (16") שם תוכלו לאפות פיצות גדולות בצורה נוחה.
דרכי הפעלה
לדגמים השונים של הטאבונים הביתיים יש מגוון אופציות להפעלה ובעירה.
תוכלו לבחור טאבון ביתי שפועל על שבבי עצים דחוסים (Pellets) שניתן לרכוש מבעוד מועד בחנויות טאבונים ומעשנות.
ניתן לרכוש טאבון ביתי שפועל על עצים רגילים ופחמים וכך תוכלו להשיג את חומר הבעירה ביער הקרוב לביתכם (כמובן שניתן גם לרכוש עצים רגילים).
אופציה נוספת להפעלת טאבון ביתי היא גז. לטאבונים מסוימים יש האופציה לחיבור בלון גז קלאסי, יתכן ותצטרכו מתאם או ווסת, בדקו לפני הרכישה.
טמפרטורה
הטאבונים השונים יכולים להגיע לטמפרטורות שונות, החברות לרוב מצהירות על טמפרטורה שהטאבון יכול להגיע אליה אבל אנחנו ממליצים בחום להיוועץ עם אנשים שרכשו את הטאבון והשתמשו בו ויוכלו להעיד על הטמפרטורה בפועל.
אין לכם מכרים עם הדגם שתרצו לרכוש? יש בארץ המון חנויות שמדגימות את הטאבונים הביתיים בפעולה ולרוב גם יבדקו את הטמפרטורה במד חום מדויק. כך תוכלו לראות האם הטמפרטורה בפועל מתאימה לכם.
איזה טאבון מתאים למי?
אם תרצו לאפות פיצה בצורה אותנטית, בניחוח מעושן וללא תלות בבלון גז אנחנו ממליצים לבחור בטאבון ביתי שפועל על שבבי עץ או עצים ופחמים.
במידה ואתם לא מעוניינים להתעסק בהדלקת עצים או פחמים אנחנו ממליצים לכם לרכוש טאבון ביתי שפועל על גז. כל מה שתצטרכו לעשות זה לחבר את הטאבון לבלון הגז ולהצית בקלות (ברוב הטאבונים קיים כפתור הצתה).
קשה לכם להחליט מבין האופציות? אין בעיה – כיום קיימים טאבונים שמשלבים בין דרכי ההפעלה. לדוגמא הדגם ה-Ooni Pro יכול לפעול על כל סוגי הבעירה – שבבי עצים, עצים, פחמים וגז.
גם ה-Roccbox של חברת Gozney מהווה אופציה טובה למי שרוצים לשלב בין דרכי ההפעלה.
מחיר טאבון ביתי
לטאבונים הביתיים מנעד רחב של מחירים, הזולים מביניהם כמו ה-Smarter יכולים להתחיל ב-900 ש"ח והיקרים מבניהם כמו הדגם היוקרתי של Ooni ה-Karu 16 יכולים להגיע ל-4000 ש"ח וצפונה.
הדגמים הקלאסים כמו Ooni Koda 12/16 או ה-Gozney Roccbox נעים בין 1800 ל-2800 ש"ח ומצוינים לטאבון ראשון ואיכותי למתחילים.
אנחנו ממליצים בחום לא להתפשר על איכות, לעשות מחקר שוק מקיף ולבחור בטאבון ביתי אשר עשוי מחומרי גלם איכותיים ומגיע עם תעודת אחריות.
אבזור נוסף לטאבון ביתי
מלבד הטאבון הביתי, אבן השמוט ואמצעי הבעירה שאותם תצטרכו בשביל להתחיל לעבוד יש מגוון רחב של אביזרים משלימים לכל עולם הטאבונים, הפיצות והאפיה. ננסה לפרט לכם על כמה מהאביזרים החשובים.
מרדה/כף/משוט פיצות
המרדה הוא כלי חשוב לאפית פיצות, בעזרתו אנחנו מכניסים ומוציאים את הפיצות מהטאבון. בלי מרדה יהיה לכם קשה מאוד לעשות את הפעולה הפשוטה הזו.
חלק מהטאבונים הביתיים מגיעים עם מרדה בתוך הקופסא וחלק לא, שימו לב לכך לפני הרכישה ואם אתם מתכננים להכין פיצות רכשו אחד.
גודל המרדה גם הוא רלוונטי, שימו לב שהוא מתאים לפתח הטאבון הביתי שלכם. יש מרדה אשר מתאים לטאבון עם משטח אפיה קטן ויש כאלה אשר מתאימים למשטח אפיה גדול. בדקו את פתח הטאבון שלכם לפני הרכישה!
כף סיבוב
כף הסיבוב כשמה היא נועדה לסובב את הפיצה או את המאכל שנמצא בטאבון. היא דומה למרדה אבל ארוכה יותר וצרה יותר. הוא אמנם לא כלי חובה אבל תעשה לכם חיים קלים אין ספק.
מדחום לייזר
הטאבונים השונים מגיעים עם מדחום דיגיטלי, מדחום אנלוגי או בלי מדחום בכלל.
כיום תוכלו לרכוש מדחום לייזר נפרד לטאבון שלכם והוא יוכל למדוד את הטמפרטורה בצורה מדויקת כך שתכניסו את הפיצה/המאכלים השונים בחום הנכון.
כפפות
אולי היינו צריכים להתחיל עם הכפפות. אם זה לא ברור אתם הולכים לעבוד בחום גבוהה מאוד ואתם תוכלו להיעזר בשכבת מגן נוספת.
יש כפפות איכותיות עמידות לחום אבל תוכלו להשתמש גם בכפפות מטבח בסיסיות. רק היזהרו שלא יגעו בלהבה גלויה כמובן.
מברשת לניקוי טאבון
כלי שיעזור לכם בסיום השימוש. האפיה בטאבון מלווה באפר, שריפה וסימנים שחורים. אתם לגמרי תרצו כלים שיעזרו לכם לנקות את אבן השמוט וזה אחד מהם.
מחבתות/סירים מתאימים
למי שממש לא מתכנן להכין רק פיצות אנחנו ממליצים לקנות סירים ומחבתות יעודיים לטאבון שיכולים לעמוד בחום גבוהה.
בעזרתם תוכלו לבשל ולצלות בשרים, עופות, דגים וירקות.
סיכום
אז אם הגעתם עד כאן כנראה שהבנתם שהטאבון הביתי הוא כלי חובה לחובבי האפיה והבישול.
בימינו הוא כבר נגיש לקהל הרחב ואין צורך לשלם ביוקר בשביל ליהנות מהמטעמים שהטאבון מוציא.
צוות PizzaYOLO כאן לרשותכם לכל שאלה ובקשה ואתם יכולים ליצור איתנו קשר כאן
אנחנו כותבים את הבלוג הזה מתוך אהבה גדולה לפיצות, טאבונים ואוכל באופן כללי. אם מצאתם טעות במאמרים השונים מוזמנים לכתוב לנו 🙂
בתאבון!